Sezon grillowy w pełni, więc czas rozpocząć plenerowe świętowanie. Co jest do tego potrzebne? Oczywiście grill, który powinien zapewniać szybkie przygotowanie potraw nawet dla kilku osób jednocześnie. Dziś możliwości w zakresie wyboru grilla są bardzo szerokie. Na rynku znajdziecie urządzenia klasyczne, opalane węglem drzewnym, jak i elektryczne oraz gazowe. Skupmy się na tych ostatnich, które stają się coraz popularniejszym wyposażeniem przydomowych ogrodów.
Wielkość grilla
Nie ma nic gorszego podczas przyjęcia organizowanego dla kilku lub kilkunastu osób niż oczekiwanie na jedzenie, które serwowane jest partiami. Kłopot ten wynika z wielkości rusztu, na którym układamy mięso, warzywa czy kiełbasę. Jeśli planujecie tego rodzaju imprezy, warto od razu zainwestować w grill o dużym ruszcie, na którym bez problemu zmieścicie potrawy dla wszystkich gości. Tego rodzaju urządzenia znajdziecie w każdym sklepie ze sprzętem ogrodniczym, a w zakupach nieocenioną pomocą będzie pożyczka na raty.
Oprócz samego rusztu i jego wielkości liczy się także miejsce na ułożenie niezbędnych akcesoriów grillowych. Warto więc wybierać sprzęt, który posiada boczną półkę – najlepiej rozkładaną. Możecie na niej ustawić talerze, ale także szczypce czy inne akcesoria używane do przygotowywania potraw. Idealnym rozwiązaniem byłaby też półka pod paleniskiem, na której mogą znaleźć się na przykład napoje, serwetki czy zapasowe sztućce. Ilość i wielkość półek zależna jest oczywiście od konstrukcji samego grilla, dlatego przed zakupem warto porównać ze sobą kilka dostępnych w sklepie modeli, aby wybrać ten najlepszy.
Idealne potrawy
Do przygotowania idealnych potraw na grillu nie wystarczy jedynie dobre mięso, właściwie przyprawione. Liczy się sposób smażenia, ale przede wszystkim temperatura. Grille gazowe, szczególnie modele z wyższej półki, w których zakupie pomoże pożyczka na raty, wyposażone są w płynną regulację temperatury. Dzięki niej macie pewność, że mięso nie będzie przesuszone, ani surowe. Co więcej, włączając grill na niską temperaturę, możecie potrawy podgrzewać, aby zaserwować je spóźnionym gościom.
Obowiązkowym wyposażeniem grilla gazowego powinna być też zamykana kopuła. Ułatwia ona przygotowywanie potraw i utrzymanie optymalnej temperatury. Chroni także ruszt przed zabrudzeniem, gdy grill nie jest używany. Pamiętajcie również o kołach, które ułatwiają przesuwanie grilla, bez konieczności jego podnoszenia.